TYÖVÄLINEEN VALMISTUSTA TUKEVIA MENETELMIÄ

Juottaminen on kahden samaa tai eri ainetta olevan osan liittämistä toisiinsa sulassa tilassa olevalla metallilla. Juotettavia osia ei siis sulateta, vaan ne ainoastaan kuumennetaan tiettyyn lämpötilaan.

Tässä kirjassa hionnasta käsitellään hiomalaikan kunnostamista työstökuntoon. Se on osaamisalue, jonka jokainen kone- ja metallialan ammattilainen kohtaa ammatissaan, ja erityisen tärkeä se on työvälineidenvalmistajan ammatissa.

Työturvallisuus on olennainen asia hionnassa. Koneiden suojalaitteet ovat tärkeitä, ja henkilökohtaisesta suojautumisesta on huolehdittava, koska hionnassa ja hiomalaikkojen kunnostuksessa käytetään suuria nopeuksia ja työstettäessä irtoaa suurella nopeudella metallihiukkasia ja pölyä. Jos olet epävarma, tarkista ammattilaiselta, mitä henkilökohtaisia suojaimia milloinkin tarvitset. Silmäsuojaimia tarvitset aina. Tehtävästä riippuen tarvitset kuulosuojaimia, hengityssuojaimia, suojakäsineitä ja hiojan (hitsarin) esiliinaa.

Jouset valmistetaan sarjatuotannossa erikoiskoneilla, mutta pieniä määriä esim. työkalu- ja korjausmiehen tarpeisiin voidaan valmistaa varsin kätevästi myös sorvissa.

Taivutettavaa kappaletta suunniteltaessa, taivutettavasta kappaleesta on luotava levityskuva. Ohutlevytöissä levyosan piirustus (DXF- tai DWG-tiedosto) toimii leikkausradan ohjelmoinnin pohjana. Levityspiirustuksen voi luoda myös manuaalisesti.

 • Juottaminen, kirjoittaneet: Timo Hertell ja Aarre Lehtimäki
 • Hiomalaikan kunnostus, kirjoittaneet: Vesa Raitaniemi ja Aarre Lehtimäki
 • Kierrejousien valmistus sorvissa, kirjoittaneet: Vesa Raitaniemi ja Aarre Lehtimäki
 • Yksinkertaiset ohutlevyjen levitykset, kirjoittanut: Aarre Lehtimäki

Kirja on tarkoitettu oppilaitoksissa ja työpaikoilla oppi- ja lähdekirjaksi henkilöille, jotka ovat tuotannon suunnittelun tai toteutuksen kanssa tekemisissä. Moniammatilliseen käyttöön tarkoitetun kirjasarjan kohderyhmä on laaja: tuotantovälineiden valmistusta opiskelevat, tuotannon suunnittelijat, -toteuttajat ja -kehittäjät, ammatilliset opettajat ja työelämän esimiehet.

Kirjan sisällyksestä mainittakoon:

 1. JUOTTAMINEN
  1. JOHDANTO
  2. JUOTTAMISEN ESITYÖT
  3. PEHMYT JUOTOS
  4. KOVAJUOTOS
  5. JUOKSUTTEET
  6. JUOTTEET
  7. PEHMTJUOTON TOTEUTUS
  8. KOVAJUOTON TOTEUTUS
 2. HIOMALAIKAN KUNNOSTAMINEN
  1. JOHDANTO
  2. HIOMALAIKKOJEN TYYPIT
  3. HIOMALAIKAN RAKENNE
  4. HIONNAN TERMISTÖ
  5. HIOMALAIKAN TASAPAINOTTAMINEN
  6. HIOMALAIKAN TIMANTOINTI
  7. HIOMALAIKAN TIMANTOINTITYÖKALUT
  8. TIMANTTI- JA BOORINITRIIDILAIKAN KUNNOSTAMINEN
  9. KUPPIHIOMALAIKAN OTSAPINNAN KUNNOSTAMINEN
  10. HIOMALAIKAN PROFILOINTI
  11. PENKKIHIOMAKONEIDEN LAIKKOJEN KUNNOSTAMINEN
 3. KIERREJOUSIEN VALMISTAMINEN SORVISSA
 4. YKSINKERTAISET OHUTLEVYOSIEN LEVITYKSET